3 ovire na katere boste kot SOLASTNIK zagotovo naleteli?

Ste se kdaj vprašali zakaj solastnino že vse od časa Rimljanov štejemo za »mater vseh prepirov« in koliko vas to stane? Večina verjetno ne. A raziskave kažejo, da je v Sloveniji več kot 70% lastnikov nepremičnin ujetih v začarani krog solastnine.

Če poznate koga, ki je solastnik ali morda tudi sami spadate mednje, potem vam verjetno takšne ali drugačne nevšečnosti pri upravljanju stvari v solastnini niso tuje. A pojdimo lepo po vrsti.
Stvarno pravni zakonik (v nadaljevanju: SPZ) v Sloveniji določa, da ima lahko več oseb pravico na nerazdeljeni stvari, pri čemer je del vsakega izmed njih določen v sorazmerju s celoto. Če deli niso določeni, se domneva, da so enaki. Delež se izraža v odstotku ali ulomku, gre pa za t.i. idealni delež.

Solastnik ima pravico imeti stvar v svoji posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu delu, pri čemer ne sme kršiti pravice drugih solastnikov. S svojim deležem lahko razpolaga samostojno, brez soglasja drugih solastnikov, kar v praksi pomeni, da lahko svoj delež proda, podari, zastavi ali kako drugače odsvoji.
Vendar solastniški delež zaradi svoje pravne narave nima prometne vrednosti, ki bi se lahko uspešno in donosno realizirala na trgu, obenem pa se lahko, zaradi dejstva, ker se pri solastnini dejansko ne ve, čigav je posamezni del zemljišča ali stavbe, saj lahko vsak uporablja celoto, med solastniki pogosto razvijejo številna nesoglasja, ki se ne redko končajo šele po letih mučnih postopkov na sodišču in nosijo za posledico poleg izgubljenih živcev, tudi izgubo dragocenega denarja.

Pa vendar ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled. Vaš solastniški delež je morda v resnici vreden več kot si mislite! Če vam je v interesu sprostitev premoženja, se lahko s solastniki dogovorite za sporazumno razdelitev solastnine, ki vam jo bosta dober geodet in pravnik izpeljala v samo dveh korakih. Le tako se boste zadeve lotili strokovno, kakovostno in v skladu s predpisi, ter se zagotovo izognili manj prijetni, dolgotrajnejši in dražji sodni poti, ki je v primeru nesporazuma pri razdelitvi solastnine, zagotovo neizogibna in jo strokovno imenujemo – sodna razdelitev solastnine.

Za uspešno razdelitev solastnine in vpis novonastalih pravic v zemljiško knjigo je po SPZ-ju potrebna ustrezna listina in sicer Pogodba o razdelitvi solastnine, vendar brez geodeta tudi tokrat ne bo šlo, saj sama pogodba nima pravne moči, da bi lahko zaobšla izdelavo elaborata in izdajo sklepa iz strani GURS.

Kaj boste torej sploh dosegli s sporazumno razdelitvijo solastnine? Spodaj so naštete samo nekatere izmed prednosti, ki bodo po našem mnenju pretehtale, da se boste, v kolikor ste ujeti v začarani krog solastnine, zagotovo odločili za izstop:

– takojšnja sprostitev premoženja in možnost uspešne prodaje,
– praktično, enostavno in brezkonfliktno upravljanje s svojim deležem,
– geodetsko urejeno nepremičnino, ki bo poskrbela za popolno pravno varnost in davčno preglednost.